Берковица и Монтана - 102.7FM
ПРОГРАМА
слушай радио berkk-m онлайн
berkk-m PLAY
  • Berkk-m радио 102.7FM
  • Поздрави по радио БЕРКК-М
  • www.iskamdaqm.bg - Заведенията в България на едно място!
  • Берковица
  • Монтана
finestre.bg - всичко свързано с дограмата
Новини News
Дебатът за пушенето е дебат за здраве и не може да се оцветява, категорична Андреева

14 Декември 2013, 13:59 | Видяно: 847 | Категория: Здравеопазване

Дебатът за пушенето е дебат за здраве и не може да се оцветява, категорична Андреева
БГНЕС

Не съм гледала на това решение като победа или загуба, а като на разумното решение, обяви министърът на здравеопазването Таня Андреева след изслушване в здравната комисия.

Тя коментира отхвърлената по-рано днес от народните представители либерализизация на режима за тютюнопушене на обществени места, като по този начин остава в сила пълната забрана, въведена от предишните управляващи.

Това е дебат за здраве и никакви други моменти не могат да бъдат взимани предвид, категорична бе Андреева. По отношение на здравето и промените в здравеопазването трябва да сме единни, защото е за всички нас, добави тя.

„Оцветяването на здравето в различни цветове е много порочно и обикновено води до изродяване на системата“, подчерта Таня Андреева и призна, че в момента сме свидетели на това, тъй като българското здравеопазване е в колапс.

Запитана дали очаква след шест месеца темата отново да бъде повдигната, здравната министърка отговори, че ако се изпълни всичко, което е планирано и говорено с комисията в Брюксел, скоро въпросът няма да се отвори отново.

По отношение на критиките на опозицията, че създаването на експертен съвет по търговия ще представлява още един административен орган, който да тормози бизнеса, Андреева отново настоя, че когато става въпрос за здраве и сигурност на потребителя, нищо друго не я интересува.
„Трябва да осигурим да има медикаменти на българския пазар, да не се спекулира с цените, да няма фирми, които регистрират медикаменти, за да направят дъмпинг и така нататък, защото от това страдат хората“, завърши Андреева.

Радвам се, че успяхме да отстоим позицията си в зала и да убедим депутати от управляващата коалиция, че оставането на пълната забрана за тютюнопушене в заведенията е правилното решение, коментира от своя страна бившият здравен министър и народен представител от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Атанасова поздрави своята наследничка на поста Таня Андреева, че не е подкрепила либерализирането на режима и е защитила в пленарна зала оставането на пълната забрана. „Смятам, че по тази и по някои други теми, които са от общонационален интерес, трябва да има приемственост и се радвам, че поне днес министър Андреева показа приемственост“, заяви Десислава Атанасова.

Народните представители от здравната комисия междувременно приеха на второ четене изменения в Закона за здравето и в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. От първия закон липсваха текстовете, касаещи либерализирането на режима, тъй като според правилника на Народното събрание след като и двете предложения бяха отхвърлени днес в пленарна зала, поне в следващите шест месеца въпросът е приключен.

Законът за лекарствата предвижда паралелен износ да се осъществява след изпращане на уведомление до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), а директорът на агенцията ще може да откаже, ако съответното лекарство е в ограничени количества на родния пазар.

Законопроектът предвижда и създаване на Експертен съвет по търговия на дребно с лекарствени продукти към ИАЛ, който ще включва представители на Българския фармацевтичен съюз, на фармацевтичните факултети на висшите медицински училища, като и представител на Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз.

От ГЕРБ бяха против създаването на този съвет, като считат, че той само би затруднил бизнеса и потребителите, но според вносителите с него се цели повече прозрачност.
Браншът е дал становище, че не следва да се създава допълнителен административен орган, посочи Атанасова и изрази надежди, че в пленарна зала управляващите ще се вслушат в аргументите на ГЕРБ.
Източник: news.bg

Коментари:
В ефир
ON AIR
ОБЯВИ
Строителна борса “Полихрон”
Обяви от радио Berkk-m
Фирмата е създадена през 2000г. с предмет на дейност търговия на едро и дребно със строителни материали. Тя поддържа на склад асортиментно от над 4000 артикула. Фирмата работи с водещи европейски и световни фирми – лидери в областта на строителството.      “Полихрон” ЕООД е фирмата, отворена към съвременните алтернативни строителни материали и настоящ партньор на редица строителни фирми в града и региона.   Осигурен транспорт за закупените материали, включващ доставка до адрес и разтоварване с автокранове.
Адрес: гр. Монтана, ул. “Диана” 19 – околовръстен път след бензиностанция SHELL.
Работно време: делнични дни от 8:00ч до 17:30ч, Събота от 8:00ч до 15:00ч

 Телефони за контакт: 096 300660
   Факс: 096 301560

Имейл: polihron_montana@abv.bg
Прозорци и врати на народни цени. ФИРМА "ФИНЕСТРЕ" Телефон за контакти: 0877306969
Обяви от радио Berkk-m
1