Берковица и Монтана - 102.7FM
ПРОГРАМА
слушай радио berkk-m онлайн
berkk-m PLAY
  • Berkk-m радио 102.7FM
  • Поздрави по радио БЕРКК-М
  • www.iskamdaqm.bg - Заведенията в България на едно място!
  • Берковица
  • Монтана
finestre.bg - всичко свързано с дограмата
Новини News
Проверка откри драстични нарушения при сирената

17 Май 2016, 16:04 | Видяно: 861 | Категория: Здравеопазване

От Българската национална асоциация "Активни потребители" ще сезират КЗК за драстични нарушения при качеството на част от сирената, предлагани в магазините. Заключението е на база поредния тест на краве сирене, обхващащо 36 марки, в акредитирана лаборатория у нас. Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на асоциацията Богомил Николов, предаде БТА.

Основните констатации са показали непълно етикетиране при повече от половината (23) продукта, най-вече при насипните сирена. При 6 от марките в насипно състояние изследването е установила добавяне на немлечни мазнини.

Ниска степен на зрялост - под 12,6 на сто (при 14 на сто по БДС) се наблюдава при 26 марки. Четири от марките са с под допустимите 44 на сто мазнини от сухото вещество и 3 обратно - с високо съдържание и добавени немлечни мазнини.

С много ниско съдържание на протеин (белтък) - под 12%, при норма от 15-16 на сто, е установено при 5 от марките, а наличие на антибиотици и наднормено количество сол не са регистрирани при нито едно от 36-те марки изследвани сирена. 

Подходите за фалшифициране на сирена са няколко - палмови масла, вместо животински, използване на сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост. Това е установено при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена и при тях подправеността е категорично установена. 

При останалите 27 марки сирене, обект на лабораторното изследване, има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама, посочи д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните. 

"Единият от тях е чрез добавянето на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втвърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене", обясни д-р Иванов. 

По този начин може да се произведе “сирене”, съдържащо с около 30% по-малко мляко. Или да се направи от само 3 литра сурово мляко вместо нормалните 5-6 литра за бялото саламурено. 

Д-р Иванов каза, че все още у нас няма метод за откриване на този ензим. Констатираното при около 10 от марките сирена повишено водно съдържание и ниска масленост насочва към подозрения за съдържанието на този ензим. 
Друга индикация е засиленият му внос през последните години и някои свидетелски показания на хора от бранша. 

Управителят на Центъра по биология на храните каза още, че употребата на този ензим е разрешена, но не и за направа на сирене. 

"Производителите на подобни продукти си играят със здравето на хората, коментира специалистът. 

В тези “сирена” съществува по-голям риск от развитие на патогенни микроорганизми. Те имат по-ниска трайност и са по-податливи на гранясване и образуване на нежелателни и понякога токсични вторични вещества. 

Богомил Николов каза, че тенденцията за подобни нарушения през последните години се засилва и призова за по-голяма нетърпимост от страна на обществото. Българската агенция за безопасност на храните от своя страна да започне регулярни тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи с участието на всички заинтересовани страни, настояха от БНА "Активни потребители". 

Според тях външните белези за откриване на това дали едно сирене е истинско или фалшифицирано, не са достатъчни. Известна гаранция дава цената, която не трябва да е под 8-9 лева за килограм. 

Коментари:
В ефир
ON AIR
ОБЯВИ
Строителна борса “Полихрон”
Обяви от радио Berkk-m
Фирмата е създадена през 2000г. с предмет на дейност търговия на едро и дребно със строителни материали. Тя поддържа на склад асортиментно от над 4000 артикула. Фирмата работи с водещи европейски и световни фирми – лидери в областта на строителството.      “Полихрон” ЕООД е фирмата, отворена към съвременните алтернативни строителни материали и настоящ партньор на редица строителни фирми в града и региона.   Осигурен транспорт за закупените материали, включващ доставка до адрес и разтоварване с автокранове.
Адрес: гр. Монтана, ул. “Диана” 19 – околовръстен път след бензиностанция SHELL.
Работно време: делнични дни от 8:00ч до 17:30ч, Събота от 8:00ч до 15:00ч

 Телефони за контакт: 096 300660
   Факс: 096 301560

Имейл: polihron_montana@abv.bg
Прозорци и врати на народни цени. ФИРМА "ФИНЕСТРЕ" Телефон за контакти: 0877306969
Обяви от радио Berkk-m
1