Берковица и Монтана - 102.7FM
ПРОГРАМА
слушай радио berkk-m онлайн
berkk-m PLAY
  • Berkk-m радио 102.7FM
  • Поздрави по радио БЕРКК-М
  • www.iskamdaqm.bg - Заведенията в България на едно място!
  • Берковица
  • Монтана
finestre.bg - всичко свързано с дограмата
Новини News
Двойките на матурите не изненадали учителите

06 Юни 2016, 18:47 | Видяно: 827 | Категория: Образование и наукаСиндикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" заявява своето безпокойство и притеснение, но не и учудване, от рекордния брой слаби оценки по математика и от нарасналия брой слаби оценки по български език при външното оценяване в седми клас през тази година. Негативните резултати потвърждават трайната тенденция за влошаване на успеваемостта на учениците, се посочва в позиция от синдиката. В нея се казва, че "опитът на експертите на МОН да намалят точките за тройка от минимум 18 на 16 точки, не променя днешната трагична картина".
Според експертите на Синдиката "Образование" тази негативна традиция няма да се промени и ще продължи и през следващите години, ако не се направят комплексни промени, не само във формата и технологията за организиране на изпитите, но и в начина на преподаване и в трудността на учебния материал.

Налице е лоша мотивация на учениците в учебно-възпитателния процес, има липса на партниране от страна на родителите и незадоволителна дисциплина по време на училищните занятия, се констатира в позицията.

От синдиката заявяват, че продължават да предлага нов компонент "Образование" - за положително отношение към учебния процес и за спазване на училищните правилници, който да носи определен брой точки при формиране на бала за прием. Тази иновация би направила оценяването по-обективно и по време на приема, и би спомогнала за по-добра дисциплина по време на учебната година. 

"Друго фундаментално предложение, което синдикатът поддържа към експертите на МОН, е разбиване на представата за два елитни предмета и определянето им като най-ценни", се посочва в позицията. 

И се уточнява, че е наложително балансираното използване на всички учебни дисциплини при формиране на бала. 

Акцентът в това наше предложение е в повишаване на тежестта и авторитета на всеки учебен предмет и неговото използване при комплексната оценка на ученика. 

При сегашната система за оценяване огромен брой от учебните предмети изпадат в забвение месеци преди националния изпит. Честа практика е учениците да отсъстват от училище през април и май, не без съдействието и настояването на родителите, за да посещават частни уроци по български език и математика, заявяват от Синдиката "Образование", с председател Юлиян Петров.

Според синдикалистите много важно е да се намали академизмът и трудността на учебния материал не само по български език и математика, а по всички изучавани училищни дисциплини. 

Очакваме това да се случи при прилагането на новите учебни програми, посочват от синдиката. И информират, че продължават категорично да предлагат отпадането на външното оценяване след четвърти клас поради липса на обективност и значение за преминаване в следващ етап.

Коментари:
В ефир
ON AIR
ОБЯВИ
Строителна борса “Полихрон”
Обяви от радио Berkk-m
Фирмата е създадена през 2000г. с предмет на дейност търговия на едро и дребно със строителни материали. Тя поддържа на склад асортиментно от над 4000 артикула. Фирмата работи с водещи европейски и световни фирми – лидери в областта на строителството.      “Полихрон” ЕООД е фирмата, отворена към съвременните алтернативни строителни материали и настоящ партньор на редица строителни фирми в града и региона.   Осигурен транспорт за закупените материали, включващ доставка до адрес и разтоварване с автокранове.
Адрес: гр. Монтана, ул. “Диана” 19 – околовръстен път след бензиностанция SHELL.
Работно време: делнични дни от 8:00ч до 17:30ч, Събота от 8:00ч до 15:00ч

 Телефони за контакт: 096 300660
   Факс: 096 301560

Имейл: polihron_montana@abv.bg
Прозорци и врати на народни цени. ФИРМА "ФИНЕСТРЕ" Телефон за контакти: 0877306969
Обяви от радио Berkk-m
1