Берковица и Монтана - 102.7FM
ПРОГРАМА
слушай радио berkk-m онлайн
berkk-m PLAY
  • Berkk-m радио 102.7FM
  • Поздрави по радио БЕРКК-М
  • www.iskamdaqm.bg - Заведенията в България на едно място!
  • Берковица
  • Монтана
finestre.bg - всичко свързано с дограмата
Новини News
Османското съжителство вече е ”завладяване” и ”завоевание”

26 Април 2016, 18:51 | Видяно: 900 | Категория: Образование и наука

„Съжителството" на българите и османците в учебните програми по история за 10-ти клас вече ще е „завоевание" и „завладяване". Според работните проекти за новите учебни програми, които Министерството на образованието публикува днес на сайта си, десетокласниците ще учат „етапите на османското завладяване на Балканите". 

Вместо как сме "съжителствали с османците", децата ще учат и „причини и последици от османското завоевание на българските земи".

В учебниците по история за десети клас ще попадне ощекомунистическият режим и характеристики на тоталитарната държава.

Според работните планове на учебните програми ще се изучават и примери за зависимостта на българската външна политика от СССР. Десетокласникът ще описва чрез изображения от периода характерни белези на култа към личността в периода 1945-1989 година. Ученикът ще трябва и да обяснява механизмите за контрол на комунистическия режим върху интелигенцията. Ще се учи и съвременна история - след 1989 година. Според плановете за учебни програми учениците ще четат за мажоритарна и пропорционална избирателна система, както и за служебно правителство. Ще се обяснява прехода към многопартийна политическа система, както и ролята на България като фактор на стабилност на Балканите и Европа. 

Учениците в 12-ти клас вече ще се учат да развиват комуникативните си компетентности в устното и в писменото общуване. А именно - как да се държат при интервю при кандидатстване, за създаване на мотивационно писмо при кандидатстване за работа и за създаване на реферат.

Българските автори, чиито произведения се изучават от 5-и до 12 клас, са: Константин Преславски, Черноризец Храбър, Паисий Хилендарски, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Добри Войников, Петко Р. Славейков, Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, П.К. Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Гео Милев, Христо Смирненски, Атанас Далчев, Йордан Йовков, Никола Фурнаджиев, Никола Вапцаров, Елисавета Багряна, Димитър Димов, Димитър Талев, Веселин Ханчев, Йордан Радичков, Николай Хайтов, Блага Димитрова, Христо Фотев, Борис Христов, Виктор Пасков. 

Вариантите на учебните програми за 3, 4, 7, 9, 10, 11 и 12. клас се публикуват сега в отговор на искането на учители, на социални партньори и на родители да се представи цялостната визия за обучението по съответните предмети, съобщиха от МОН. 

Според Закона за предучилищното и училищното образование новите учебни програми ще влизат в сила поетапно. По тях за 3, 7 и 9 клас ще се учи от учебната 2018-2019 г., за 4 и 10 клас – от 2019 – 2020 г., а за 11 – от учебната 2020 – 2021 г.,а за 12 клас – от учебната 2021 – 2022 г.


Коментари:
В ефир
ON AIR
ОБЯВИ
Прозорци и врати на народни цени. ФИРМА "ФИНЕСТРЕ" Телефон за контакти: 0877306969
Обяви от радио Berkk-m
Строителна борса “Полихрон”
Обяви от радио Berkk-m
Фирмата е създадена през 2000г. с предмет на дейност търговия на едро и дребно със строителни материали. Тя поддържа на склад асортиментно от над 4000 артикула. Фирмата работи с водещи европейски и световни фирми – лидери в областта на строителството.      “Полихрон” ЕООД е фирмата, отворена към съвременните алтернативни строителни материали и настоящ партньор на редица строителни фирми в града и региона.   Осигурен транспорт за закупените материали, включващ доставка до адрес и разтоварване с автокранове.
Адрес: гр. Монтана, ул. “Диана” 19 – околовръстен път след бензиностанция SHELL.
Работно време: делнични дни от 8:00ч до 17:30ч, Събота от 8:00ч до 15:00ч

 Телефони за контакт: 096 300660
   Факс: 096 301560

Имейл: polihron_montana@abv.bg
1