Берковица и Монтана - 102.7FM
ПРОГРАМА
слушай радио berkk-m онлайн
berkk-m PLAY
  • Berkk-m радио 102.7FM
  • Поздрави по радио БЕРКК-М
  • www.iskamdaqm.bg - Заведенията в България на едно място!
  • Берковица
  • Монтана
finestre.bg - всичко свързано с дограмата
Новини News
Местан иска отвод на съдийка по регистрацията на ДОСТ

09 Юни 2016, 09:56 | Видяно: 861 | Категория: Политика

 Лютви Местан иска отвод на съдия Лидия Илиева от Софийски градски съд по делото за регистрация на партия ДОСТ. Причината е забавената регистрация на партията. Поискахме официално отвод поради съмнение в безпристрастността и обективността, заяви на пресконференция в парламента председателят на партията Лютви Местан, цитиран от БТА. 

Лидия Илиева настоя Местан да обясни на съда кои са реформаторските сили, говорейки за свикване на ВНС, както и какви точно реформи в Конституцията искат. 

ДОСТ трябва да разшифрова и как и с какви способи ще постигне освобождаването на медиите от зависимости и налагане на свободно слово. 

Съдийката очаква и отговор какво разбират в новоучредената партия под установяване на реални пазарни отношения, като противодействие на задкулисието и олигархията.

Местан обясни, че са получили разпореждания от съда, с които се влиза в тълкуване на думи. Съдът е поискал от ДОСТ да обяснят какво разбират под "установяване на чувство за национално достойнство". 

В нашия отговор казваме, че разбираме установяване в смисъл на утвърждаване, отбеляза Местан и поясни, че е направил справка в българския тълковен речник. 

По думите му обаче, според съда установяване не означава утвърждаване и затова съдията препоръчва да се направят редакции в устава. Местан отбеляза, че за редакция в устава е необходима нова учредителна конференция и нова процедура. С това разпореждане съдът не просто навлиза в полето на политическата целесъобразност, а в едно още по-недопустимо поле - това на стилистиката, защото изборът на една дума от един синонимен ред е въпрос не на съдържание, а на стилистика, коментира той. 

Настояваме да се спази Законът за политическите партии, да се гледа производството по същество на насрочено открито заседание, в което да бъде призована прокуратурата и ние като заявители, категоричен е Местан. 
Искаме произнасяне по същество, допълни той. 

Местан обясни, че от ДОСТ са покрили всички изисквания на Конституцията и закона за партиите за учредяването на новата партия.

Нередности в документите няма, а съдът е оставил производството по делото за регистрация на ДОСТ без движение, подчерта партийният лидер. 

Регистрацията на ДОСТ има пряко отношение към изхода от президентската надпревара, смята Местан. Той посочи, че на балотажа ще има сблъсък между евроатлантизма и евразийските сили. При това съотношение на силите, ако ДОСТ получи регистрация, везната ще се наклони в полза на евроатлантическия български президент, каза Местан. 

Лютви Местан каза още, че не се съмнява в независимостта на българския съд, но според него е недопустимо в работата на съда да се намесват политически партии и да оказват натиск:

Това на първо място са крайно националистическите формации и ДПС. Второ, това са всички леви, всички проруски сили в българската политика, защото знаят много добре, че ние ще бъдем радикална натовска партия.

Към момента ДОСТ има над 15 000 реални членове, каза още Местан.

СГС: Регистрацията на ДОСТ зависи от проверката на представените документи

Председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов напомни на лидера на ДОСТ Лютви Местан, че не може да се меси по дела и решаването на въпроса за регистрацията зависи изцяло от проверката на представените документи. 

Което пък може да извърши само съдията по делото.

Това се разбира от изявление на Топалов, разпространено от пресслужбата на съда. 

По молба на Лютви Местан, по делото е била извършена проверка, която е установила, че делото не е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание поради обстоятелството, че съдията-докладчик е преценила, че са налице нередовности на заявлението, за отстраняването на които са постановени съответни разпореждания. 

В отговора си до партия ДОСТ в лицето на Местан председателят на СГС Калоян Топалов посочва, че проверката за допустимост и редовност на подаденото заявление, обуславяща и предприемане на процесуалните действия по разглеждането му в открито съдебно заседание, еизцяло от компетентността на съдебния състав, който разглежда делото.

Коментари:
В ефир
ON AIR
ОБЯВИ
Строителна борса “Полихрон”
Обяви от радио Berkk-m
Фирмата е създадена през 2000г. с предмет на дейност търговия на едро и дребно със строителни материали. Тя поддържа на склад асортиментно от над 4000 артикула. Фирмата работи с водещи европейски и световни фирми – лидери в областта на строителството.      “Полихрон” ЕООД е фирмата, отворена към съвременните алтернативни строителни материали и настоящ партньор на редица строителни фирми в града и региона.   Осигурен транспорт за закупените материали, включващ доставка до адрес и разтоварване с автокранове.
Адрес: гр. Монтана, ул. “Диана” 19 – околовръстен път след бензиностанция SHELL.
Работно време: делнични дни от 8:00ч до 17:30ч, Събота от 8:00ч до 15:00ч

 Телефони за контакт: 096 300660
   Факс: 096 301560

Имейл: polihron_montana@abv.bg
Прозорци и врати на народни цени. ФИРМА "ФИНЕСТРЕ" Телефон за контакти: 0877306969
Обяви от радио Berkk-m
1