Берковица и Монтана - 102.7FM
ПРОГРАМА
слушай радио berkk-m онлайн
berkk-m PLAY
  • Berkk-m радио 102.7FM
  • Поздрави по радио БЕРКК-М
  • www.iskamdaqm.bg - Заведенията в България на едно място!
  • Берковица
  • Монтана
finestre.bg - всичко свързано с дограмата
Новини News
Първата в северозапада и страната постоянна приемна на националния омбудсман ще е в Монтана

14 Юли 2016, 10:47 | Видяно: 1142 | Категория: Регион

Първата в северозапада и страната постоянна приемна на националния омбудсман ще е в Монтана
снимка: "Беркк-М"

Общественият защитник се зае с екотаксите на автомобили след визитата си в Монтана по време на която заедно с екипа си имаше приемни във всички общини на областта

Националният омбудсман Мая Манолова, заместник-омбудсманът Диана Ковачева и експерти от институцията за първи път дадоха едновременно 11 изнесени приемни за гражданите от всички общини в област Монтана. Омбудсманът обяви, че ще открие своя изнесена приемна в Монтана, която ще е и първата в северозападна България.
Инициативата на омбудсманът се проведе във всички общини от областта (Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамяново, Лом, Медковец, Монтана, Чипровци и Якимово) , където бяха организирани приемни.
Мая Манолова обяви, че в Монтана ще има постоянна изнесена приемна на институцията, която ще е и първата в северозапада и в страната. От областната администрация в града пък предоставят помещение. То се намира на втория етаж  в сградата на бившият факултет на площад Жеравица в Монтана.  В следващите дни ще бъде обявен и конкурсът за представител на институцията в областния град. Част от изискванията към кандидатите ще са да имат висше образование (предимство ще е такова с профил публичната администрация или право) и да имат известен опит в някоя сферите на дейност на омбудсмана.
Мая Манолова  заяви, че при посещението си в региона е попаднала на интересни казуси. Един от тях е свързан с така наречената еко-такса за първоначална регистрация на автомобил. Омбудсманът е направил първоначална проверка, която е установила, ,че въпросните пари фактически не отиват за екология, а за преработката на стари автомобили. Събират се от частни фирми, които превеждат около 10 процента от сумата на държавното предприятие за управление на отпадъците – ПУДООС, а останалите се разпределят към фирмите занимаващи се с рециклиране на стари коли. Парадоксът в случая обаче е , че преработката или рециклирането всъщност е печеливша дейност за въпросните фирми. Така се стига до абсурда държавата да задължава гражданите да субсидират печеливша дейност на частни фирми, подчерта Манолова. Според изчисленията й, при средна такса около 250-270 лева, общата сума с която гражданите подпомагат въпросните фирми е около 60 милиона лева. Тя обяви, че ще предложи по време на второто четене на закона за управление на отпадъците да бъдат направени промени, които да регламентират дейността и основанията, на които да се формират и плащат екотакси, както и начините за тяхното изразходване.
В Монтана националният защитник заяви още, че по сигнал на неправителствени организации се е откроил още един казус. Той е свързан с хората с увреждания. Според думите на Мая Манолова държавата заплаща по 400 лева за слухов апарат на нуждаещите се, който обаче не върши работа, а такъв, който е от полза на хората с увреждания може да се закупи в една от големите вериги магазини само за около 15 лева. Според нея хората  традиционно се оплакват и от енергоразпределителните дружества, фирми за бързи кредити, частни съдебни изпълнители и други монополисти на пазара. Манолвоа заяви, че ще направи каквото е във възможностите на институцията за да се решат проблемите. 

Коментари:
В ефир
ON AIR
ОБЯВИ
Прозорци и врати на народни цени. ФИРМА "ФИНЕСТРЕ" Телефон за контакти: 0877306969
Обяви от радио Berkk-m
Строителна борса “Полихрон”
Обяви от радио Berkk-m
Фирмата е създадена през 2000г. с предмет на дейност търговия на едро и дребно със строителни материали. Тя поддържа на склад асортиментно от над 4000 артикула. Фирмата работи с водещи европейски и световни фирми – лидери в областта на строителството.      “Полихрон” ЕООД е фирмата, отворена към съвременните алтернативни строителни материали и настоящ партньор на редица строителни фирми в града и региона.   Осигурен транспорт за закупените материали, включващ доставка до адрес и разтоварване с автокранове.
Адрес: гр. Монтана, ул. “Диана” 19 – околовръстен път след бензиностанция SHELL.
Работно време: делнични дни от 8:00ч до 17:30ч, Събота от 8:00ч до 15:00ч

 Телефони за контакт: 096 300660
   Факс: 096 301560

Имейл: polihron_montana@abv.bg
1